Kíemelt hírek

XXI. Duna Menti Folklórfesztivál 2017. július 5-9.

A XXI. Duna Menti Folklórfesztivál 2017. július 5. és 9. között várja látogatóit. A fesztivál célját 1973-ban...

Read more

A folklórfesztiválról

A fesztivál célját 1973-ban így fogalmazták meg:„ A szélesen értelmezett Duna-vidék népei között kölcsönös m...

Read more

Duna Menti Folklórfesztivál

A Duna Menti Folklórfesztivál, Magyarország egyik legrégebbi, a régió legnagyobb folklórfesztiválja. Először 1...

Read more

VIDEÓK

XXI. Duna Menti Folklórfesztivál 2017. július 5-9.

Kalocsa CLP kepA XXI. Duna Menti Folklórfesztivál 2017. július 5. és 9. között várja látogatóit.

A fesztivál célját 1973-ban így fogalmazták meg: „A szélesen értelmezett Duna-vidék népei között kölcsönös megértés és barátság erősítése, a népművészet, zene, tánc kifejezés eszközeivel." A fesztivál fórumot teremt a dunai népek hagyományokat őrző folklór együtteseinek, szólistáinak, népművészeinek, ahol baráti vetélkedésben népi kultúrájuk értékeit bemutathatják.

A Duna Menti Folklórfesztivál Magyarország egyik legrégebbi, a régió legnagyobb fesztiválja. Először 1968-ban rendezték meg. Kezdetben Baja és Kalocsa városa irányította, majd Kecskemét és Szekszárd is a szervezők közé került. A találkozó háromévente került megrendezésre, és mindig nagy tömegeket vonzott. Minden alkalommal külföldi és magyar együttesek is részt vettek a több napos fesztiválon. A néptáncos rendezvényeket szakmai tanácskozások, illetve kiállítások is színesítették. Ezen programok lényege a kultúrák kapcsolatának építése. A legérdekesebb programok ilyenkor mindig a fesztiválszínpadon várják az érdeklődőket. Minden este éjszakába nyúló színvonalas néptánc műsor és népzene szórakoztatja a résztvevőket. A fesztivál leglátványosabb mozzanata a hagyományos menettánc, amely Kalocsa díszes főutcáján zajlik.

alap01

A 2009-es Duna Menti Folklórfesztivál eltért az előzőektől, hiszen a megszokott három év helyett a szervezők áttérnek az évenkénti rendezésre. Új elem lett az is, hogy nagyobb szerepet kapnak a szervezésben és a lebonyolításban Tolna megyei és Bács-Kiskun megyei települések. 2011-ben azonban ismét nagyobb változás állt be a Fesztivál életében, mivel több település visszalépett a részvételtől, így maradt Kalocsa és környéke. Ezen kívül még döntés született arról, hogy a XIX. Duna Menti Folklórfesztivál után ismét háromévente rendezik meg eme nagy hagyománnyal és történelemmel rendelkező fesztivált, mely 2014-ben 20. jubileumát ünnepelte.

A 2017-ben a rendezvény szervezője a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár.

Hozzáállásuk alapvetése a megrendezendő fesztiválnál, hogy eszköznek tekintik a közép-európai jó szomszédság megteremtéséhez megmutatva a határainkon túl széles ismertségnek örvendő magyar eredetű népművészetét és környékének kevésbé ismert nemzetiségi sokszínűségét is. Vonzáskörzetében ugyanis ma is a Duna menti nemzetek népeivel szoros rokonsági kapcsolatot ápoló népcsoportok élnek például Hajóson, Dusnokon, Bátyán. Találkozási, bemutatkozási alkalmat teremt elsősorban a néptánc képviselőinek, de hagyományos kézművesek, népi játékkészítők, hímzők, pingálók is megjelennek a rendezvényen.

A XXI. Duna Menti Folklórfesztivál a kulturális örökség ápolásának és a kultúrák közötti párbeszéd javításának példaértékű projektjének szerepét kívánja betölteni. A hagyományos program kiegészítéséül, melynek helyszíne az Érsekkert, idén a bejárathoz vezető árnyas sétány mentén Fesztiválkert lesz kialakítva, ahol a Duna menti kézművesek és néhány hagyományos magyar kézműves mesterség képviselője is helyet kap.